Αποστολική Εκκλησία

του Χριστού Λιβαδειάς

Απαντήσεις Σε Συχνά Ερωτήματα
 
ΕΡ: Γιατί δίνουμε έμφαση στην εμμονή πάνω στο Λόγο του Θεού;
ΑΠ: Γιατί ιστορικά κάθε πνευματικό έργο έχει περιπέσει σε πλάνη ή σε εξτρεμισμούς όταν το Λόγο του Θεού τον έχουν αρνηθεί ή δεν τον έχουν υπακούσει.

 

ΕΡ: Γιατί δίνουμε έμφαση στην εξύψωση του Κυρίου Ιησού Χριστού;
ΑΠ: Γιατί αναγνωρίζουμε τη μεγαλοσύνη Του σε κάθε σφαίρα και τη διακονία - έργο Του σε μας ως Σωτήρα, Βαπτιστή με το Άγιο Πνεύμα, Θεραπευτή και Ερχόμενο Βασιλέα.

 

ΕΡ: Γιατί δίνουμε έμφαση στη Διακονία - έργο του Αγίου Πνεύματος;
ΑΠ: Γιατί η διακονία Του έχει ως σκοπό της τη δόξα του Χριστού και οδηγεί τον κάθε έναν που ανταποκρίνεται στο έργο Του σε χώρους καρποφορίας και πληρότητας.

 

ΕΡ: Γιατί δίνουμε έμφαση στη διαδογματική επικοινωνία;
ΑΠ: Γιατί αναγνωρίζουμε την ενότητα του Σώματος του Χριστού - Εκκλησίας, στο σύνολο των πιστών που έχουν αναγεννηθεί δια Πνεύματος Αγίου.

 

ΕΡ: Γιατί δίνουμε έμφαση στη Διακονία - έργο του κάθε πιστού;
ΑΠ: Γιατί πιστεύουμε ότι ο γεμάτος με Άγιο Πνεύμα πιστός είναι προορισμένος να γίνει ένα όργανο εξάπλωσης της Βασιλείας του Θεού.
 
ΕΡ: Γιατί έχουμε αυτόν τον τρόπο λατρείας;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Είναι όμως κοντά ο καιρός, ήλθε κιόλας, που όσοι πραγματικά λατρεύουν, θα λατρέψουν τον Πατέρα με τη δύναμη του Πνεύματος, που αποκαλύπτει την αλήθεια, γιατί έτσι τους θέλει ο Πατέρας αυτούς που Τον λατρεύουν. Ο Θεός είναι πνεύμα. Κι αυτοί που Τον λατρεύουν πρέπει να Τον λατρεύουν με τη δύναμη του Πνεύματος που φανερώνει την αλήθεια" (Ιωάννης 4:23,24). "Εμείς είμαστε οι πραγματικοί περιτμημένοι, εμείς, που λατρεύουμε το Θεό με το Πνεύμα Του και στηρίζουμε την καύχηση και την πεποίθησή μας στον Ιησού Χριστό κι όχι σε ανθρώπινα πλεονεκτήματα" (Φιλιππησίους 3:3).
 
ΕΡ: Γιατί χτυπούμε τα χέρια κατά τη λατρεία;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Όλοι οι λαοί χειροκροτείστε μ' ενθουσιώδεις φωνές αλαλάξτε στο Θεό" (Ψαλμός 47:1).
 
ΕΡ: Γιατί στεκόμαστε όρθιοι όταν ψάλλουμε;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Οι Λευίτες των συγγενειών Καάθ και Κορέ σηκώθηκαν για να υμνήσουν μεγαλόφωνα τον Κύριο το Θεό των Ισραηλιτών" (Β' Χρονικών 20:19). "Ύστερα όμως απ' αυτά, είδα ένα αμέτρητο πλήθος - που κανείς δε μπορούσε να το μετρήσει - από κάθε έθνος, φυλή, λαό και γλώσσα, να στέκεται μπροστά στο θρόνο του Θεού και του Αρνίου. Φορούσαν λευκές στολές, κρατούσαν φοινικόκλαδα στα χέρια τους κι έκραζαν με δυνατή φωνή: 'Η σωτηρία είναι στα χέρια του Θεού μας, που κάθεται στο θρόνο, και του Αρνίου'"
(Αποκάλυψη 7:9-10).
 
ΕΡ: Γιατί υψώνουμε τα χέρια μας;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Τα χέρια σας προς το Θυσιαστήριο υψώστε κι ευλογείστε τον Κύριο" (Ψαλμός 134:2). "Επιθυμώ λοιπόν, να προσεύχονται οι άντρες σε κάθε τόπο προσευχής, χωρίς οργή κι εριστικότητα, και τα χέρια που υψώνουν στον ουρανό να είναι καθαρά" (Α' Τιμόθεο 2:8).
 
ΕΡ: Γιατί δοξολογούμε το Θεό με δυνατή φωνή;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Ευλόγησε τον Κύριο, ψυχή μου, και όλο μου το είναι, το όνομά Του το άγιο" (Ψαλμός 103:1). "Ύστερα από αυτό άκουσα στον ουρανό κάτι σαν δυνατή φωνή που έβγαινε από μεγάλο πλήθος και έλεγε: 'Αλληλούια! Η σωτηρία και η δόξα και η δύναμη ανήκουν στο Θεό μας...' Κι άκουσα κάτι σαν φωνή από μεγάλο πλήθος και σαν βοή καταρράχτη και σαν κρότο από δυνατές βροντές να λέει: 'Αλληλούια! Ο Κύριός μας ο Θεός ο Παντοκράτορας είναι πια κυρίαρχος του κόσμου'" (Αποκάλυψη 19:1,6). "Γιατί αν προσεύχομαι σε ακατανόητη γλώσσα, προσεύχεται το πνεύμα μου, ο νους μου όμως παραμένει αμέτοχος.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνω; Θα προσευχηθώ με το πνεύμα μου, θα προσευχηθώ όμως και με το νου μου. Θα ψάλλω με το πνεύμα, θα ψάλλω και με το νου" (Α' Κορινθίους 14:14,15).
 
ΕΡ: Γιατί ολόκληρη η εκκλησία προσεύχεται συγχρόνως για συγκεκριμένες ανάγκες;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Αυτοί όταν τ' άκουσαν, προσευχήθηκαν όλοι μαζί στο Θεό και είπαν: 'Κύριε, Εσύ δημιούργησες τον ουρανό, τη γη...'" (Πράξεις 4:24).
 
ΕΡ: Γιατί ψάλλουμε χορούς καθώς επίσης και ύμνους;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Και μη μεθάτε με κρασί, που οδηγεί στην ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα του Θεού. Να τραγουδάτε στις συνάξεις σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, να ψάλλετε με την καρδιά σας στον Κύριο" (Εφεσίους 5:18,19). "Ο λόγος του Χριστού, με όλο τον πλούτο του ας μένει μόνιμα ανάμεσά σας. Κι έτσι, να διδάσκετε και να συμβουλεύετε ο ένας τον άλλο με κάθε σοφία. Να ψάλλετε μ' ευγνωμοσύνη στον Κύριο από την καρδιά σας ψαλμούς, ύμνους και άσματα που εμπνέει σε σας το Άγιο Πνεύμα" (Κολοσσαείς 3:16).
 
ΕΡ: Γιατί υπάρχουν και χρησιμοποιούνται μουσικά όργανα σαν μέρος της λατρείας;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Αυτόν αινείτε με της σάλπιγγας τους ήχους, Αυτόν αινείτε με λαούτο και κιθάρα. Αυτόν αινείτε με το τύμπανο και με τον κυκλικό χορό, Αυτόν αινείτε με έγχορδα και με φλογέρα! Αυτόν αινείτε με τα κρόταλα τα ηχηρά, αυτόν αινείτε με τα κύμβαλα, που αλαλάζουν" (Ψαλμός 150:3-5). "Κι άκουσα φωνή από τον ουρανό σαν τη βοή του καταρράχτη, σαν τη βοή μεγάλης βροντής. Κι η φωνή που άκουσα έμοιαζε ακόμη με τη μουσική που κάνουν οι κιθαριστές με τις κιθάρες τους" (Αποκάλυψη 14:2).
 
ΕΡ: Γιατί μιλάμε σε γλώσσες και ερμηνεύουμε αυτές τις γλώσσες στην εκκλησία;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Λοιπόν αδελφοί μου να έχετε ζήλο για το προφητικό χάρισμα, αλλά και τη γλωσσολαλιά μην την εμποδίζετε" (Α' Κορινθίους 14:39). "Θα επιθυμούσα όλοι σας να έχετε το χάρισμα της γλωσσολαλιάς, περισσότερο όμως θα επιθυμούσα να είχατε όλοι σας το χάρισμα της προφητείας. Αυτός που προφητεύει είναι ανώτερος σε χρησιμότητα από αυτόν που γλωσσολαλεί, εκτός εάν αυτός ο τελευταίος εξηγεί κιόλας αυτά που λαλεί ώστε η εκκλησία να ενισχύεται στην πίστη της" (Α' Κορινθίους 14:5). "Στην περίπτωση μάλιστα της γλωσσολαλιάς δεν πρέπει να λαλούν περισσότεροι από δύο ή το πολύ τρεις με τη σειρά, ο ένας μετά τον άλλο, και κάποιος να εξηγεί αυτά που λένε" (Α' Κορινθίους 14:27).
 
ΕΡ: Γιατί ψάλλουμε και σε γλώσσες και ελληνικά;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Διότι αν προσεύχομαι σε ακατανόητη γλώσσα, το πνεύμα μου προσεύχεται, ο νους μου όμως παραμένει αμέτοχος. Τι πρέπει λοιπόν να κάνω; Θα προσευχηθώ με το πνεύμα μου, θα προσευχηθώ και με το νου μου, θα ψάλλω με το πνεύμα, θα ψάλλω και με το νου." (Α' Κορινθίους 14:14-15).
 
ΕΡ: Τι είναι προφητεία;
ΑΠ: "...Ο Παντοκράτορας Κύριος μιλάει, ποιος δεν θα προφητέψει;" (Αμώς 3:8). "Ενώ αυτός που προφητεύει απευθύνεται στους ανθρώπους, με λόγους οικοδομητικούς, προτρεπτικούς και παρηγορητικούς" (Α' Κορινθίους 14:3).
 
ΕΡ: Γιατί προφητεύουμε;
ΑΠ: Γιατί ο Λόγος του Θεού λέει: "Να επιδιώκετε, λοιπόν, την αγάπη και να επιθυμείτε με ζήλο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ιδίως το χάρισμα της προφητείας" (Α' Κορινθίους 14:3). "Στον καθένα δωρίζεται η φανέρωση του Πνεύματος για το συμφέρον όλων... Σε άλλον το Πνεύμα δίνει τη δύναμη να κάνει θαύματα, σ' έναν άλλο, το δώρο να μεταβιβάζει μηνύματα από τον Θεό..." (Α' Κορινθίους 12:7-10). "Ενώ αυτός που προφητεύει απευθύνεται στους ανθρώπου, με λόγους οικοδομητικούς, προτρεπτικούς και παρηγορητικούς" (Α' Κορινθίους 14:3).
ΛΙΓΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ
Η παρουσία και το έργο του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του ατόμου. "Βέβαια, μέσα στις δικές σας καρδιές μένει το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος, που λάβατε από το Χριστό..." (Α' Ιωάννου 2:27) .
Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Το να υπηρετείς ή να βοηθάς κάποιον με το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος. "...δηλαδή δεν είμαστε από μόνοι μας ικανοί να θεωρήσουμε ότι κάτι προέρχεται από μας τους ίδιους, αλλά ότι η ικανότητά μας προέρχεται από το Θεό. Αυτός μας αξίωσε να υπηρετήσουμε τη νέα διαθήκη" (Β' Κορινθίους 3:5,6).
Η ΔΟΞΑ
Η εκδήλωση της παρουσίας και της λαμπρότητας του Θεού στις πνευματικές και φυσικές λειτουργίες του ανθρώπου. "Όταν οι ιερείς βγήκαν από το ιερό, ένα σύννεφο γέμισε το ναό του Κυρίου. Και οι ιερείς δεν μπορούσαν να σταθούν για να προσφέρουν λατρεία εξ' αιτίας του σύννεφου επειδή η δόξα του Κυρίου είχε γεμίσει το ναό Του" (Α' Βασιλέων 8:10,11).
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
Η εκκλησία της Καινής Διαθήκης είναι το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Είχε τα εξής χαρακτηριστικά (Πράξεις των Αποστόλων 2:42-47):
ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ
Υπήρχε μια βαθιά γνώση ότι όλα απορρέουν από τον Πατέρα Θεό και ότι η δοξολογία, η λατρεία, η προσευχή και ο Λόγος Του είναι πηγή κάθε αύξησης.
"καθημερινά ....στο ιερό" εδ.46
"δοξολογούντες τον Θεό" εδ.47
"ενέμενον στις προσευχές" εδ.42
"ενέμενον στη διδαχή" εδ.42
ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ
Ο καρπός της σωστής σχέσης με τον Πατέρα Θεό που είναι η πηγή, δημιούργησε ένα ρεύμα αγάπης μεταξύ τους. Απολάμβαναν ενότητα μέσα σ' ένα πνεύμα αγαλίασης.
"ενέμενον εν τη κοινωνία" εδ.42
"εν τη κλάσει του άρτου" εδ.42,46
"εν απλότητι καρδίας" εδ.46
"ήσαν ομού και είχον τα πάντα κοινά" εδ.44,45
ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτή η δύναμη που θα ξεχείλιζε όπως προφήτευσε ο Ιησούς (Πράξ.1:8) δημιούργησε θείο φόβο στους απίστους και η ποιότητα της αγίας ζωής τους, κέρδισε το σεβασμό του πλήθους
και τότε.
"και πολλά τεράστια και σημεία εγίνοντο" εδ.43
"και εύρισκον χάριν ενώπιον όλου του λαού" εδ.47
"Ο Κύριος προσέθετεν καθ' ημέραν εις την εκκλησίαν τους σωζομένους"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

 

 

Αποστολική Εκκλησία του Χριστού Λιβαδειάς